پخت نان کته در گرمی مغان

Image result for ‫نان کته عشایر مغان‬‎

آزادلو : شهرستان گرمی مغان به واسطه تعدد جمعیت روستایی و تأثیر کمتر زندگی مدرن و شهری بر آن، همچنان دارای سنت های دیرینه منطقه ای و بومی خود است. یکی از این سنت های زیبا، پخت نان کته در فصول پائیز و بهار در این شهرستان است که تقریبا قریب به اتفاق مردم آن حتی شهرنشینان نیز

در فصل های بهار و پائیز به واسطه افزایش بارش رحمت های الهی و رویش مجدد طبیعیت، انواع گیاهان خوردنی وحشی در طبیعت می روید که پیش زمینه پخت نان کته در گرمی است. با جمع آوری این گیاهان و با استفاده از روش های سنتی جهت قرار دادن آن لای خمیر، این نان مخصوص منطقه گرمی مغان پخته می شود.

پخت نان کته با تاریخ منطقه آمیخته است

یکی از اهالی بخش موران در این زمینه به همشهری می گوید: نان کته یکی از قدیمی ترین سنت های مردم گرمی مغان و به خصوص اهالی بخش موران است که با تاریخ این منطقه آمیخته است.

جوانی می افزاید: برای پخت این نان از خمیر عادی، گیاهان وحشی و طبیعی و بدون استفاده از روغن و گاها با کرده طبیعی بر روی ظرفی قدیمی که حرارت آن با هیزم زیر آن تأمین می شود، استفاده می کند که مزه بسیار لذیذی دارد.

وی با بیان اینکه برای پخت نان کته از گیاهان وحشی     استفاده می شود، اضافه می کند: طرز پخت آن به اینگونه است، گیاهانی که از طبیعت چیده می شوند، پس از شستشو و خرد کردن لای سطحی از خمیر ریخته می شود و سپس خمیر به صورت کتابی بسته و روی ظرف مخصوص پخت قرار داده می شود.

یکی دیگر از روستائیان گرمی مغان می گوید: گاها گردشگرانی که در فصول پخت نان کته در این شهرستان حضور می یابند، از نوع پخت این نان به وجد آمده و آن را به عنوان سوغات این منطقه خریده و می برند.

پیردوست در گفت و گو با همشهری می افزاید: مسئولان اگر در این زمینه حمایت کرده و نمایشگاه های ویژه ای برپا کنند، اهلی می توانند محصولات سنتی خود را آماده کرده و به گردشگران ارائه دهند که در توسعه و رونق اقتصادی نیز موثر خواهد بود.

ثبت ملی روش پخت نان کته در گرمی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل از ثبت ملی روش پخت نان کته در شهرستان گرمی خبر داد و می گوید: ۴ اثر به ثبت ملی رسیده است که یکیاز آن ها روش پخت نان کته در گرمی است.

«نادر فلاحی» در گفت و گو با همشهری اظهار می کند: پیش از این پرونده ثبت چهار اثر میراث ناملموس به سازمان میراث فرهنگی کشور ارجاع شده بود بطوریکه پیرو جلسه مشترک با معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور چهار اثر میراث ناملموس به ثبت ملی رسید.

وی با بیان اینکه پخت نان کته در گرمی مغان با روش و اصول خاصی انجام می شود، می افزاید: با توجه به طبیعت بکر این منطقه و رویش گیاهان خوردنی وحشی و طبیعی، پخت نان کته در این منطقه از زمان های دور رواج داشته است و اهمیت آن برای مردم منطقبه سبب ثبت ملی این اثر شده است.

این مقام مسئول بیان می کند: نحوه پخت نان کته در گرمی یکی از آثار خاص و منحصر به فرد این منطقه است که در نظر داریم برای این منظور جشنواره های مرتبطی از سال های آتی برگزار کنیم و علاوه بر آن با ثبت ملی این اثر در کتابچه های گردشگری این استان نیز معرفی خواهد شد.

 

لزوم برپایی جشنواره پخت نان کته در گرمی

فرماندار گرمی مغان می گوید: دستگاه های متولی باید برای حفظ هویت و تاریخ بومی منطقه بخصوص اثر ثبت شده ملی پخت نان کته، نسبت به برگزاری جشنواره هایی در سطح روستاهای گرمی مغان اقدام کند.

«ابراهیم امامی» در گفت و گو با همشهری اظهار می کند: فرمانداری نیز به صورت کامل از چنین جشنواره هایی که در فرهنگ دیرینه مردم منطقه تأثیر مثبتی داشته و زمینه شادی مردم را فراهم می کند، حمایت کرده و تمهیدات لازم را آماده می کند.

وی با بیان اینکه نباید هویت اصیل منطقه و چنین آثار ناملموس از بین برود، می افزاید: تهیه و تدوین کتابچه مخصوص پخت نان کته در گرمی و یا سایر آثار و ارائه آن ها به گردشگرانی که می آیند، نقش بسزائی در توسعه گردشگری و رونق اقتصادی منطقه می تواند ایفاء کند.

مقام عالی دولت در گرمی مغان بیان می کند: علاوه بر مزایای توسعه اینگونه موارد بر گردشگری، اهالی می توانند با برپایی بازاهای روز روستایی در فصول مرتبط، نسبت به ارائه این نان ویژه به گردشگران اقدام کنند تا زمینه درآمد اقتصادی نیز برای منطقه بوده و بعنوان سوغات نمونه گرمی مغان معرفی شود.

  • علی قاسمیان (منتشر شده در روزنامه همشهری)

نظر شما چیست؟

نوشته های جدید